Home » Computer & Software

Wat is OpenOffice en wat kun je ermee?

21 June 2010 One Comment

Het software pakket OpenOffice, is een compleet kantoorpakket dat je gratis kunt downloaden. Als je geen Microsoft Office hebt (of wilt hebben, bijvoorbeeld omdat het te duur is), dan is dit een ideale oplossing. Het heeft ongeveer dezelfde mogelijkheden, en het ziet er vergelijkbaar uit. Ook kun je de documenten die in Microsoft Office zijn gemaakt, openen en bewerken met Openoffice.Het grootste verschil tussen OpenOffice en Microsoft Office, is dat het gratis is. De mogelijkheden zijn net zo uitgebreid, en hoewel ze hier en daar wat verschillen hebben, komen de meest gebruikte mogelijkheden met elkaar overeen. Verder is OpenOffice gemaakt op basis van open source.

Openoffice bestaat, net als Microsoft Office, uit verschillende onderdelen, namelijk:

 • OpenOffice Writer: Een tekstverwerker, met veel mogelijkheden;
 • OpenOffice Calc: Een spreadsheet programma voor berekeningen;
 • OpenOffice Base: Een database voor het opslaan van gegevens;
 • OpenOffice Impress: Voor het maken van presentaties en ‘powerpoints’.

OpenOffice.org Writer

Dit schermafdruk is van een computer die op Linux loopt, maar je kunt OpenOffice ook heel goed gebruiken op een Windows computer. Let er bij het downloaden op dat je de juiste versie download, het staat duidelijk aangegeven op de downloadsite, dus dat mag geen probleem zijn.

OpenOffice Writer heeft alle veel gebruikte mogelijkheden die Word ook heeft. De menubalk ziet er iets anders uit:

Maar als je met je muis over een icoontje gaat, dan krijg je de verklaring van het teken. De meeste zijn vergelijkbaar met die van Word. Je kunt tekst opmaken, printen, opslaan, pdf-bestanden maken enzovoort. Openoffice writer heeft een aantal extra functies, die erg handig zijn.

Een handig hulpmiddel voor grotere documenten is de navigator.

Hiermee krijg je niet alleen een overzicht van alle bijzondere objecten (afbeeldingen, notities, etc.) maar je hebt ook de mogelijkheid om versneld door de pagina’s te bladeren, je kunt van kop naar kop, of naar afbeeldingen springen, je kunt snel zoeken naar tekeningen of hyperlinks in je tekst. Zo kun je gemakkelijk die ene afbeelding veranderen, of die ene link aanpassen. Ook kun je bladwijzers instellen, of notities plaatsen, zodat je een punt gemakkelijk terug vindt, of een opmerking kan maken bij een tekst die nog aangepast moet worden.
Ook leuk is de mogelijkheid om snel een simpele tekening in je tekst te plaatsen. Hiervoor gebruik je eerst de knop “tekenfuncties weergeven”. Als je daarop gedrukt hebt, krijg je een extra menu. Je kunt niet alleen de standaard tekeningen maken, zoals lijnen, vierkanten, cirkels enzovoort, er zijn ook een aantal standaard symbolen aanwezig. In je menu kun je via beeld en dan werkbalken de optie “tekening aanzetten. Onderstaande balk verschijnt dan in je scherm.

Verder is het ook heel gemakkelijk om het uiterlijk van je openoffice aan te passen, je kunt veel gebruikte werkbalken zichtbaar maken, en aan de gewenste kant van je beeld zetten. Dat geldt niet alleen voor de werkbalk voor de tekenfuncties, maar je kunt ook de submenu’s ergens op je scherm plaatsen. Je klikt simpel bovenin de balk van het menu, en je sleept het ergens naar toe: Ook kun je per werkbalk aangeven welke functies je wilt laten zien.

OpenOffice Writer heeft zoveel handigheidjes en mogelijkheden dat het onmogelijk is om ze allemaal uit te leggen. Het is gratis, dus het beste kun je het gewoon downloaden en uitproberen.

OpenOffice Calc

Het volgende onderdeel dat we bespreken is OpenOffice Calc, het spreadsheetprogramma.

Ook dit is een schermafdruk van een computer op Linux, via Windows ziet het er ongeveer hetzelfde uit. Zoals je ziet, ziet de werkbalk er ongeveer hetzelfde uit als bij OpenOffice Writer.

Je kunt de tekst opmaken, je kunt de velden sorteren, je kunt aangeven hoeveel decimalen je wilt gebruiken en nog veel meer. Als je met je muisaanwijzer op een icoon gaat staan, dan zie je wat je met de functie kan doen.

We lichten er een paar veel gebruikte functies even uit. Op de onderste regel van de werkbalk zie je een aantal functies voor het maken van veel gebruikte berekeningen. Als je meerdere velden in je rekenblad in een keer op wilt tellen, gebruik je het som teken.

Je gaat in het veld staan waar je het resultaat van je berekening wilt hebben, en je klikt er op. OpenOffice Calc geeft zelf al een suggestie van wat er opgeteld moet worden: De selectie is het blauwe gemarkeerde deel. In dit geval is dit goed, dus druk je op Enter, of je klikt op het vinkje. Als je meer of juist minder op wilt tellen, kun je met de muis de selectie aanpassen. In plaats van SOM (zie de tekst in de witte balk) kun je ook kiezen voor het gemiddelde, het hoogste of het laagste getal uit de selectie. De functielijst wordt automatisch aangepast, naar de functies die je meest gebruikt.

Voor de wat meer gevorderde of de veel eisende gebruiker van spreadsheets, is er de functieassistent. Je gaat op het veld staan waar je een resultaat in wilt hebben, en je klikt erop. Dan zie je pas hoeveel mogelijkheden OpenOffice Calc heeft voor het maken van berekeningen:

Als je niet zeker bent of je de goede functie hebt, dan hoef je er alleen maar op te dubbelklikken om een omschrijving te lezen. Functies die je veel gebruikt, worden automatisch in het menu onder het som-teken geplakt. Zo kun je er nog gemakkelijker bij. Verder is het maken van grafieken ook erg gemakkelijk. Je kiest voor “Invoegen” → “Diagram”, en je krijgt gelijk de diagram assistent.

Je kunt eerst het type diagram kiezen, als je 3D-weergave kiest, krijgt je diagram een wat flitsender uiterlijk. In het volgende scherm geef je aan welke velden je in je diagram wilt. Dit gaat heel simpel, je selecteert het gebied met je muis. Als je de titels mee gekopieerd, dan zet OpenOffice Calc ze automatisch ook in de diagram. Je kunt deze ook aanpassen.

Dit was onze kleine impressie van OpenOffice Calc. Het heeft meer mogelijkheden dan we zo even op kunnen noemen, de beste manier om het te leren kennen, is door het gewoon uit te proberen. Je kunt via deze url het pakket van OpenOffice gratis downloaden Mocht je nu ergens echt niet uitkomen, plaats dan een berichtje hieronder met jouw vraag en dan helpt Secretaresse Nieuwtjes je verder.

Deel dit bericht met je vrienden!
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • Hyves
 • RSS

One Comment »

 • Jacques said:

  Beste mensen.
  Kan iemand, die alleen Open Office gebruikt, en dus niet Ms Office, een website bezoeken, die bestaat uit pagina’s die met MS Word gemaakt zijn?

  Kunnen bestaande Excel documenten ook geopende worden als ik Ms Office zou hebben verwijderd en Open Office heb geïnstalleerd?

  vr.gr.
  Jacques Koopmanschap

Leave your response!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.